Een colbert is een uniseks kleding item. Het kan voor vrouwen als voor mannen even leuk zijn. Wel zit er vaak een verschil in de pasvorm. Colberts heb je in verschillende kleuren, vormen en materialen. Dit kledingitem valt eigenlijk niet te missen in ieder zijn kledingkast. Het valt eindeloos te combineren en is ook nog eens voor heel veel verschillende gelegenheden geschikt. Dus eigenlijk mag een colbert echt niet ontbreken aan je kledingcollectie!

De geschiedenis van de colbert

Sinds 1850 is de colbert al in beeld. Toen werd het alleen wel heel anders gezien, namelijk als een informeel sportief jasje. Maar vanaf de 20e eeuw werd het steeds meer gezien als een jasje met veel meer verschillende mogelijkheden. Net zoals vroeger geldt de colbert nu nog steeds voor kantoorbanen en voor de politiek als universeel jasje dat bijna altijd wel kan. Het woord colbert wordt uitsluitend in Nederland gebruikt en is afkomstig van de Franse minister voor financiën Jean-Baptiste Colbert.

Materialen

Het materiaal waar een colbert van gemaakt wordt hang helemaal af van het seizoen en van jouw voorkeur. Wil je een colbert die je ook in de winter kan dragen dan is een wollen of knitted colbert een goed idee. Wol is prettig want het ademt en is tegelijkertijd warm. Draag er een leuke coltrui onder en een winterjas is zelfs overbodig! Een meer casual look krijg je door te kiezen voor een colbert gemaakt van katoen. Verder geeft een linnen colbert een mooie zomerse look, de stof is immers licht en luchtig. Denk dus goed na onder welke omstandigheden je het jasje wilt dragen.

Maat en pasvorm

Let goed op de maat en pasvorm van je colbert. Colberts horen je figuur goed te laten uitkomen en je sterke eigenschappen te benadrukken. En colbert mag mooi aansluiten op je lijf maar dat betekent niet dat je knoopje eruit moet zien of hij voor zijn leven vecht. Let ook op de mouwen; de manchetten van je overhemd moeten ongeveer 1,5 cm onder de mouwen van je jasje uitsteken. De schouders zijn ook een belangrijk onderdeel van je colbert. Dit bepaalt de uitstraling en de look van je outfit. Colberts met een soft shoulder look worden geassocieerd met een ontspannen en smart-casual uitstraling. Colberts met een wat puntigere schouder worden geassocieerd met een wat strengere en nette uitstraling. Dan is dit kleding item er uiteraard ook in verschillende kleuren en prints. Voor de winter zijn de warme bordeaux rode kleuren erg mooi, en voor in de zomer zien we lichte pastel tinten heel veel terug komen.