Help je haar de zomer door

De zomer, het seizoen van zon, zee en strand. En daarmee ook meteen het seizoen van droog, onwillig en futloos haar. Want die hoge temperaturen, al die zon en al dat zeewater, die doen iets met onze haardos. En niet per se in de meest positieve zin van het woord.

Probleem 1: een futloos bosje

Zeker als de temperaturen erg oplopen, wil je nog wel eens wat extra gaan zweten, en daarmee ook extra talg uitscheiden. Ook op je hoofdhuid. Dat zweet en talg komt in je haar terecht, waardoor zeker wat dunner haar, dat toch al de neiging heeft weinig volume te hebben, er binnen een paar uur als een futloos bosje bij kan gaan hangen.

Wat doe je hiertegen? Allereerst kies je voor een goede voorbereiding. Gebruik in dit soort periodes shampoo en conditioner die je haar extra volume geven. Deze maken het haar wat stroever, en zorgen ervoor dat het minder snel sneu erbij gaat hangen. Combineer dit met een stylingproduct dat ook speciaal bedoeld is voor extra volume, en de basis is in ieder geval in orde.

Stort je haar na een paar uur toch weer in, en hangt het in sneue slierten op je hoofd? Zorg dan dat je altijd een busje droogshampoo bij de hand hebt. Dit zorgt direct voor extra volume en de stroefheid die je haar nodig heeft om in model te blijven.

Probleem 2: zo droog!

Waar slap haar de neiging heeft om in de zomer nog slapper te hangen, wordt droog haar in de zomer vaak nog droger. Uv-straling en het water uit de zee of het zwembad doen een droge haardos weinig goeds. Hoe pak je dit probleem aan?

Bescherm je haar zoveel mogelijk tegen de zon, bijvoorbeeld door een zonnehoedje te dragen als je lang in de zon verblijft. Er zijn ook speciale haarproducten te koop die je haar deels tegen Uv-straling kunnen beschermen, ook de moeite waard. Na het zwemmen in de zee of in het zwembad spoel je je haar zo snel mogelijk uit met schoon water, waarna je het ’s avonds verwent met een extra verzorgende shampoo gecombineerd met een goede conditioner of een masker. Erg droog haar kun je snel op laten knappen met een haarolie.

Probleem 3: verkleurd haar

Uv-straling doet ook iets met de kleur van je haar. Vaak zal je zien dat deze na een paar dagen in de zon opeens een stuk lichter is. Ook dit kun je voorkomen door je haar te bedekken met bijvoorbeeld een hoed. Ook kun je een shampoo kiezen die bij iedere wasbeurt wat pigment teruggeeft aan je haar om je kleur toch wat te behouden. Kies bijvoorbeeld een speciale shampoo voor bruin of rood haar, en je zal zien dat je kleur langer mooi blijft.